1. Ana Sayfa
  2. Biyokütle
  3. Biyokütle Enerji Santralleri ile Dünyanın Çöpünü Biz mi Yakacağız?

Biyokütle Enerji Santralleri ile Dünyanın Çöpünü Biz mi Yakacağız?

dunyanin-copu-blog

Biyoenerji üzerine çalışmalar ve araştırmalar her geçen gün artmaktadır. Çöpü enerjiye çevirmekle ilgili haberler arttıkça hepimizin aklına “Biyokütle enerji santralleri ile dünyanın çöpünü biz mi yakacağız?” sorusu geliyor.

Biyokütle Enerjisi Üretimi Nasıl Gerçekleşir?

Biyokütle enerjisi sürdürülebilir bir enerji kaynağıdır. Güneş olduğu sürece bitki yetişecek ve enerji kaynağı olarak kullanılabilecektir. Biyokütle kelimesi, bir türe ait yaşayan organizmaların belirli bir zamanda sahip olduğu kütledir. Orman alanlarında yer alan ağaçların dal, yaprak veya kökü orman biyokütlesini ifade eder. Biyoenerji çoğunlukla bu orman biyokütlesinden elde edilmektedir.

Biyokütle enerjisi, ormanlardan elde edilen odun, yaprak veya hayvan atıkları ile kentsel veya bitkisel atıkların enerjiye dönüştürülmesi ile elde edilir. Şimdilerde “enerji tarımı” terimi ortaya çıkmıştır. Bu tarım türünde C4 adı verilen ürünler kullanılarak enerji elde edilir. Bu bitkiler şeker kamışı, mısır, tatlı darı vb. ürünlerdir.

Biyokütle Enerjinin Üstünlükleri

Biyokütleden enerji elde edilmesinin birçok açıdan avantası vardır. Bunların başında sürdürülebilirlik gelmektedir. Rüzgâr ve güneş çevresel faktörlere dayanarak kısıtlı enerji üretmesine rağmen biyokütleler sürekli ve yüksek verimde enerji sağlıyor.

Bunun dışında yatırım maliyeti ne kadar fazla olsa da, üretim saatleri ve avantajlı devamlı alım garantisi bu teknolojinin avantajını arttırmaktadır. Aynı yenilenebilir enerji kaynakları ile kıyaslandığında sürekli üretilen enerji miktarı yatırımcılara büyük fırsatlar sunuyor. Bu sebeple bu alana yatırım her geçen gün artıyor.

Ülkemizdeki Biyokütle Enerji Santralleri

Ülkemizde birçok biyokütle enerji santrali vardır ve yenileri kurulmaya devam ediyor. En büyük biyokütle enerji santrallerinden bazıları üretim kapasiteleri ile aşağıda verilmiştir.

  • Çadırtepe Biyokütle Sanrali – 23 MW – ANKARA
  • Mamak Çöplüğü Biyogaz Tesisi – 25 MW – ANKARA
  • Mutlular Biyokütle (Orman Atığı) Enerji Santrali – 30 MW – BALIKESİR
  • Toros Tarım Samsun Atık Isı Santrali – 31 MW – SAMSUN
  • Odayeri Çöp Gazı Santrali – 34 MW – İSTANBUL
  • Kömürcüoda Çöplüğü Biyogaz Santrali – 14 MW – İSTANBUL
  • ITC Antalya Biyokütle Santrali – 14 MW – ANTALYA
  • Akçansa Çimento Atık Isı Santrali – 15 MW – ÇANAKKALE
  • Sofulu Çöplüğü Biyogaz Santrali – 16 MW – ADANA

    Samsun’un Çarşamba ilçesinde kurulması planlanan Biyokütle Enerji Santrali çevre dostlu enerji olarak faaliyet sürdürecektir. Bu enerji santralinin en büyük olumlu yanları eneji üretimini tarımsal atıklardan gerçekleştirecek olması ve anız yakımı nedeniyle oluşabilecek anız yakınlarının önüne geçecek olmasıdır. Ayrıca bu tesiste tamamen yerli değerlendirilmeyen tarımsal atıklar kullanılacak olup, yurt dışından çöp getirilmeyecektir.

Biyokütle Kaynakları, Elde Edilen Yakıtlar ve Uygulama Alanları

Biyokütle enerji eldesi dışında, mobilya, yalıtım malzemesi, kağıt yapımı gibi birçok alanda kullanılmaktadır. Enerji elde etmek için ise, sıvı, katı ve gaz eldesi için farklı yöntemler mevcuttur. Biyo-etanol, biyo-gaz ve bio-dizel dışında, metan, hidrojen ve odun briketi gibi birçok farklı yakıt biyokütleden elde ediliyor. Bu yakıtların üretiminde, biyokimyasal ve termokimyasal birçok teknik kullanılıyor ve her geçen gün verim artıyor.

Biyokütle kullanılarak elde edilen ürünler, yöntemleri ve kullanım alanları aşağıda verilmiştir,

  • Orman atıkları-Havasız çürütme yöntemi-biyogaz-elektrik üretimi ve ısınma
  • Tarım atıkları-piroliz-etanol-ısınma ve ulaşım araçları
  • Enerji bitkileri-doğrudan yakma-hidrojen-ısınma
  • Çöpler-gazlaştırma-metanol-uçaklar
  • Algler-hidroliz-sentetik yağ roketler
  • Bitkisel ve hayvansal yağlar-esterleşme reaksiyonu-motorin-ulaşım araçları, ısınma ve seracılık
Yorum Yap

Yorum Yap

Yorumlar (1)

  1. 5 sene önce

    Bunları taşıma maliyetini nasıl ucuza gelecek. Bence ülkemizin demir yollarına yatırım yapılmalı ki VS vs vs avantajlarını saymakla bitmez…