1. Ana Sayfa
  2. Biyokütle
  3. Biyokütle Enerji Santrallerine Dünyanın Bakışı

Biyokütle Enerji Santrallerine Dünyanın Bakışı

dunya-blog

2012 yılından beri biyokütle kaynakları ile elektrik üretimi tesislerinin kurulumu 2011 yılına göre %11,5 büyümüş olarak 77 GW’a kadar ulaşmıştır. Biyokütle enerji santrallerine dünyanın bakışı için analiz yapıldığında en çok kurulmuş güce sahip olan beş ülke 12 GW ile ABD daha sonra bunu takip etmekte olan Çin ( 10 GW ) vardır. Bunu da Almanya ( 6.9 GW ) vardır. 2012-2019 yılları arasında global dünyada biyokütle gücünün %10 yıllık birleşik büyüme oranının 130 GW ’a ulaşması bekleniyor.

Gelecekte Biyokütle Enerji Santrali Öngörüleri

2020 yılına kadar 30 GW biyokütle güce sahip olan, enerji sektöründe sabit alınma garantisi ile vergisiz olarak yatırımı desteklemiş olan Çin ülkesi 2017 yılında biyokütle ile elektrik üretim tesisleri ile lider ülke olması ön görülüyor.

Dünya Üzerindeki Enerji Üretim Oranları

Dünya üzerinde 2012 yılı içerisinde biyokütle kaynakları ile elektrik üretimi takip edildiğinde 2012 yılına oranla %15 büyüme göstererek 378 TWh’a gibi bir güce ulaşmıştır. Biyokütle kaynakları ile elektrik üretimin yapan ABD 67 TWh ile listede ilk sırada gelmektedir.

ABD’yi teknoloji devi olan Çin, ardından Almanya ve Brezilya takip etmektedir. Kurulu güç listesinde yer almasa da biyokütle üretimi için ilk beş içerisinde Japonya da yer almaktadır. 2011-2019 yılları arasında biyokütle ile elektrik üretmenin yıllık büyüme yüzdelerini incelendiğimizde %25 ile Çin gelmektedir. %10,5 ile Japonya vardır ve bunlar arasında Brezilya ise en yüksek potansiyele sahip olan ülkeler arasındadır.

Biyokütle Üretim Kaynakları

Biyoenerji üretiminde kullanılması için bakıldığında ise kullanılmış olan kaynağın çok büyük bir payını orman artıklarıdır. Katı biyokütle uluslar arası ticaret ile 2010 yılında enerji ile ulaşım sektörü talebinin %9’unu oluşturur.

Birçok farklı ülke tarafından konulan yenilenebilir enerjinin hedefleri için, uluslararası talebin, biyolojik yakıt ve biyokütle talebi üzerine çıkması istenmektedir. Bu sebep ile, öncelikle yurt içi kaynaklar için daha kısıtlı olan AB ve Hindistan’ın biyolojik yakıt ve biyokütle satışlarına hız vermesi tahmin edilmektedir.

Biyokütle İçin Dünyadaki Politik Hedefler

Biyokütle kaynaklarındaki dağılım dengesizliği nedeni ile ve enerji üretimi için biyoenerji yüzdesinin arttırılması için savunan politik hedefler nedeni ile 2012 yılında 7 milyon olan bölgeler biyolojik yakıt ve biyokütle ticareti için 2035 yılında 40 milyona çıkacağı düşünülüyor.

Bu artışın içeriğinde ise ABD, Kanada ile Rusya’nın en büyük biyokütle ihracatı yapacak ülkeler olması beklenmektedir. ABD ve Brezilya’nın biyolojik yakıt üretimi konusunda ilk sırada gelmesi bekleniyor.

Örnek vermek gerekirse, 2012’de ABD bazı bölgesinde yaşanmış olan kuraklık mısırda için mahsul azalmasına neden olmuştur, Brezilya’da şeker fiyatları düşmüş methanol üretiminin artmasına neden olmuştur.

Özellikle nüfusun bu kadar hızlı arttığı gelişmekte olan bazı ülkelerde artan gıda isteğine cevap verebilme nedeni tarımsal ürünlerin biyoenerji için kullanılmasının hedefine karşı bir baskı yaratacaktır.

Türkiye İçin Biyokütle Enerji

2012 yılı içerisinde petrol, doğalgaz ve de kömür gibi birçok fosil yakıt ülkemizin ilk enerji arzının yaklaşık %92’sını karşılar. İstenilen güvenliği artırmak için ve çevre kirliliğine neden olan sera gazlarını en aza indirmek için Türkiye yenilenebilir enerji politikalarına son dönemde çok önem vermektedir.

2009 yılından bu yana yayınlanmış olan Elektrik Enerjisi Piyasası ve Arz Güvenlik Strateji Belgesi ile 2023 yılında yenilenebilir enerji çeşitlerinin toplam üretimdeki payı %32’a çıkarılması ön görülmektedir.

Hidroelektrik santralleri hariç olmak üzere biyokütle, bir çok jeotermal santral ve rüzgar enerjisi ile kurulu güç verileri 2008-2017 yılları arası %49 yıllık büyüme oranına kadar büyümüştür. 2013 yılı sonunda toplam yenilenebilir enerjiye dayalı olan kurulu güç 3.335 MW ’a ulaşmasıdır.

Yorum Yap

Yorum Yap